Mirus Almai Adamkienei įspėja visus: nuo šios ligos neapsaugotas nė vienas

Vos prieš kelias savaites mirė fitoterapeutas Juozas Ruolia, o pirmoji šalies dama Alma Adamkienė užgeso gegužės 21-ąją, sekmadienį.

Ar insultas dažnai nusineša gyvybes ir kaip užkirsti jam kelią? Kokius pavojus sukelia antrasis insultas, kuris ir pakirto J.Ruolią bei A.Adamkienę?

Apie tai tv3.lt tinklalaidėje „Sveikatos DNR“ kalbamės su VUL Santaros klinikų gydytoju neurologu Ryčiu Masiliūnu ir VUL intervenciniu radiologu Giviu Lengveniu.

Antrojo insulto grėsmė

Pasak medikų, pastaruoju metu medicina itin pažengusi į priekį, todėl ir išgyvenamumas bei atsistatymas po insulto yra gerokai didesnis nei būdavo anksčiau.

Vis tik medikai sutartinai tvirtina, kad antrasis insultas, smogęs pacientui, paprastai pažeidžia gerokai daugiau smegenų funkcijų ir atsistatymas, deja, ne visada būna geriausias.

„Neretai antrasis insultas būna sunkesnis. Jis palieka daugiau pažeidimų, nes jau po pirmojo jų būna nemažai.Itin svarbu atkreipti dėmesį į prieširdžių virpėjimą. Jei žmogui jis nustatytas, tai jokiu būdu negalima ignoruoti, būtina gerti vaistus, kurie neleidžia formuotis trombams“, – sako neurologai.

Svarbu pirmosios valandos

Tuo pačiu jie primena, kad ištikus insultui yra itin svarbios pirmosios valandos, kurių metu įmanoma atstatyti žmogaus gyvybines funkcijas ir padėti jam atsistatyti be ilgalaikių pasekmių.

Apie tai, kaip apsisaugoti nuo insulto ir kokie būdai gali padėti užkirsti kelią, kviečiame žiūrėti tv3.lt tinklalaidėje „Sveikatos DNR“.

Visą tinklalaidę žiūrėkite straipsnio viršuje.

Tinklalaidę galite žiūrėti ir TV3 televizijos YouTube kanale:

www.tv3.lt

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer