Smulkių centų neliks: paaiškino, kaip apskaičiuos, kiek mokėti

Žadama, kad nuo 2025 metų atsiskaitant grynaisiais, jūsų prekių krepšelio suma bus apvalinama iki 5 arba 10 centų. Lietuvos bankas tikina, kad šis sprendimas padės sutaupyti ir sumažinti 1 ir 2 ct monetų cirkuliaciją apyvartoje, šių monetų bus kaldinama mažiau.

Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento atstovė Edita Lisinskaitė teigė, nuo 2025 metų gegužės 1 d. žadama pradėti apvalinti galutinę pirkinių krepšelio sumą. Tuo pačiu metu bus pradėti naudoti ir išmanūs kasos aparatai.

Mokant grynaisiais pinigais galutinė pirkinių krepšelio suma apvalinama iki artimiausių 5 ct pagal matematinę taisyklę į mažesnę arba į didesnę pusę.

Lietuvos bankas pateikė pavyzdžių.

Lietuvos bankas tikina, pirkinių krepšelio apvalinimo tikslas – sutaupyti, efektyviau ir tvariau naudoti išteklius, sumažinant 1 ir 2 ct monetų cirkuliaciją apyvartoje.

Tačiau 1 ir 2 ct liks apyvartoje. Taikant apvalinimą jomis galės būti mokama ir atiduodama grąža.

Mokant grynaisiais pinigais galutinė pirkinių krepšelio suma apvalinama iki artimiausių 5 ct pagal matematinę taisyklę, į mažesnę ar į didesnę pusę, priklausomai ar paskutinis skaitmuo arčiau 0, 5 ar 10.

Šis apvalinimo metodas jau taikomas Airijoje, Belgijoje, Italijoje, Nyderlanduose, Suomijoje, Slovakijoje.

Vieno pirkimo metu gali būti sumokama 1-2 ct mažiau arba daugiau nei priskaičiuota suma.

Apvalinimą atliks suprogramuoti ir sertifikuoti kasos aparatai automatiškai pagal teisės aktais nustatytas taisykles.

Naujosios taisyklės bus taikomos atsiskaitymams už prekes (paslaugas), galutinei pirkinių krepšelio sumai, nepriklausomai nuo prekių skaičiaus, mokant grynaisiais pinigais, kai galutinė pirkinių krepšelio suma yra didesnė nei 5 ct, prekių (paslaugų) įsigijimui ir grąžinimui.

Tačiau bus atvejų, kai šis apvalinimas nebus taikomas. Pavyzdžiui, mokant mokėjimo kortele, dovanų čekiais, lojalumo taškais, internetinei prekybai, mokant negrynaisiais, su darbo santykiais susijusioms išmokoms, valstybės išmokoms, atliekant mokestines prievoles valstybei.

www.tv3.lt

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer