Užfiksavo į Lietuvą sugrįžusias pavasario pranašes: pamatykite patys

Visai neseniai, kovo pradžioje, buvo užfiksuotos į Lietuvą grįžusios pilkosios gervės. Tai neįprastas vaizdas, nes įprastai šie paukščiai į Lietuvą grįžta kovo pabaigoje-balandžio pradžioje.

Pamatykite užfiksuotas gervių tuoktuves.

Įamžino paukščių šokį

Kovo pradžioje Žagarės regioninis parkas pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame užfiksuotos vadinamosios gervių tuoktuvės. 

„Grakščiosios gervės jau šoka savo įspūdingus šokius.

Nors dažniausiai į Lietuvą pilkosios gervės perėti parskrenda kovo pabaigoje bei balandžio pradžioje, šiais metais jau galima pastebėti šių grįžusių paukščių.

Gervės balsas dar vadinamas miškų trimitu – tai skambus, kartu ir ilgesingas klyksmas. Įdomu tai, jog gervės balsas, girdimas iš arti, nėra toks melodingas kaip klausantis iš didesnio atstumo Be trimitavimo, gervės skleidžia ir daug kitų garsų – įvairius pavojaus šūksnius, tarpusavio sąšaukas, bendravimo su jaunikliais tonus.

Gervių tuoktuvės – vienas įspūdingiausių ankstyvojo pavasario ženklų. Apie gervių tuoktuvių šokius dažnai žino net tie, kurie šių paukščių nepažįsta ir nėra matę. Gervės šoka ne tik poravimosi laikotarpiu, bet dėl įvairių priežasčių ištisus metus.

Gervės kuriasi pelkėse, užliejamose pievose seklių ežerų pakrantėse, užželiančių ežerų salose, plačiuose nendrynuose užpelkėjusiuose upių slėniuose. Nuošaliuose, dažnai vandens supamuose plotuose suka lizdus ir deda dažniausiai du kiaušinius Įdomu tai, jog vieną jauniklį globoja patinas, kitą – patelė. Tėvai labai prisirišę prie jų ir neatsitraukia nė per žingsnį, todėl šeimynos elgiasi labai atsargiai. Tuo metu pamatyti ar išgirsti gerves beveik neįmanoma.

Rudenį gervės vėl triukšmingai būriuojasi ir kelia sparnus į šiltuosius kraštus“, – buvo rašoma įraše. 

www.tv3.lt

Site Footer