Lietuviai fiksavo neįtikėtiną reiškinį danguje: sunku atitraukti akis

Kauniečiai ir visos Lietuvos gyventojai ketvirtadienio vakarą turėjo galimybę stebėti įspūdingą gamtos reiškinį – šiaurės pašvaistę. Pakelti akis į dangų ir ją fiksuoti nuotraukose kvietėme ir portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojus.

Rašėme, kad artimiausiomis dienomis numatoma stipri, G4 klasės, geomagnetinė audra – apie tai ketvirtadienio dieną pranešė JAV Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA) Kosminių orų prognozių centras.

NOAA įspėjo, kad tokio stiprumo audros gali sutrikdyti elektros tinklų darbą, išvesti iš kurso palydovus, sutrikdyti GPS navigaciją ir pakenkti „ypatingos svarbos infrastruktūros technologijoms“.

Fiksavo šiaurės pašvaistę

Dėl geomagnetinės audros pašvaistės taip pat bus matomos daug žemesnėse platumose nei įprastai. Apie tai pranešė ir meteorologas Gytis Valaika.

„Darosi įdomiau. Ketvirtadienį vakare ir penktadienio naktį dabokit dangų. Jeigu tik turėsit pragiedrulių, tuomet gali pavykti išvysti labai ryškią Šiaurės pašvaistę. Prognozuojama G4 geomagnetinė audra. Įmanoma, jog trumpam bus pasiektas net G5 (pačios stipriausios) audros lygis“, – „Orai ir klimatas Lietuvoje“ rašė G. Valaika.

o teigimu, būtent šis pašvaistės pasirodymo atvejis gali būti pats įspūdingiausias per pastaruosius 5 mėnesius, tačiau daug kur gali trukdyti debesys.

Vakaro eigoje, pasak meteorologo, rodikliai sparčiai augo – pašvaistė šiaurinėje pusėje plika akimi buvo matoma visoje Lietuvoje.

 

„Hemispheric Power rodiklis juda net link 200 GW, Bz siekia -20, Bt virš 30. Žinau, kad daugeliui visa tai absoliučiai nieko nesako, tačiau tai reiškia viena, kad Šiaurės pašvaistė artimiausiu metu nežada išnykti, tereikia tik kantrybės būti lauke (geriau užmiestyje) ir galit pamatyti labai nepaprastų vaizdų“, – apie 21 val. kitame įraše informavo „Orai ir klimatas Lietuvoje“ meteorologas.

www.tv3.lt

Site Footer