Putinui ruošiantis „istoriniam“ pranešimui ir grasinant Vakarams – NATO žvalgybinių lėktuvų dėmesys Kaliningradui

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas rugsėjo 30-ąją kreipsis į tautą, pranešdamas apie okupuotų Ukrainos teritorijų aneksiją. Neseniai jis pagrasino, kad „neblefuoja“, jog Rusija pasinaudos teise smogti branduolinį smūgį, jeigu valstybei kils pavojus, į ką JAV atsakė „asmeniniu perspėjimu aukščiausiu lygiu“. Pastarosiomis dienomis danguje šalia Rusijos teritorijos stebimas išaugęs NATO žvalgybinių orlaivių skaičius.

Aplink Kaliningradą antrą dieną paeiliui skraido JAV radioelektroninės žvalgybos lėktuvas „RC-135W Rivet Joint“, Lenkijos pasienyje su Kaliningradu skraido dar vienas žvalgybinis lėktuvas „E-8C J-STARS“, atliekantis taip pat ir koordinuojančios veiksmus taktinės vadavietės funkcijas mūšių metu.

Maža to, Rumunijos pasienyje žvalgybą atlieka JAV kariuomenės žvalgybinis lėktuvas „E-3 Sentry“, o Juodojoje jūroje situaciją stebi strateginis žvalgybos bepilotis „RQ-4B Global Hawk“.

Šiandien Lenkijos sieną su Rusija, Baltarusija ir Ukraina „tikrino“ ir švedų žvalgybinis lėktuvas „Gulfstream Skorpen SVF645“.

Rusija penktadienį aneksuos keturis okupuotus Ukrainos regionus – Kremlius

Maskva penktadienį per ceremoniją Kremliuje oficialiai aneksuos keturis Rusijos okupuotus Ukrainos regionus, ketvirtadienį sakė prezidento Vladimiro Putino atstovas.

„Rytoj… 15 valandą [vietos ir Lietuvos laiku] įvyks pasirašymo ceremonija dėl naujų teritorijų inkorporavimo į Rusiją“, – sakė Dmitrijus Peskovas.

Jis pridūrė, kad V. Putinas per ceremoniją pasakys kalbą. Maža to, šiandien taip pat įvyks Rusijos Saugumo Tarybos pasitarimas, pridūrė D. Peskovas.

Luhansko, Donecko, Chersono ir Zaporižios sritis yra okupavusi Rusijos kariuomenė, vasarį įsiveržusi į Ukrainą V. Putino nurodymu.

Maskva surengė preseudoreferendumus šiuose keturiuose regionuose, o Kremliaus neteisėtai primesta vietos valdžia šią savaitę pareiškė, kad gyventojai pasisakė už prisijungimą prie Rusijos.

Visų keturių regionų prokremliški vadovai pranešė, kad lankosi Maskvoje ir tikisi susitikti su V. Putinu.

Apie Kremliaus ketinimus paskelbta praėjus aštuoneriems metams po to, kai Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį. Planuojamas Rusijos žingsnis smarkiai eskaluotų konfliktą.

Vakarų šalys perspėjo Maskva neskubėti aneksuoti naujų teritorijų, o Didžiojo septyneto (G-7) šalys pareiškė, kad „niekada nepripažins“ šio žingsnio.

Kyjivas savo ruožtu paprašė Vakarų teikti jam daugiau karinės pagalbos.

www.tv3.lt

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer