Kaunietės neteko mamos ir dėl to kaltina medikus: pasiūlė kreiptis į psichologą, o ji susmuko ir mirė

Žvakės liepsnelės prie nuotraukos ir prisiminimai apie mirusią mamą – seseris Robertą ir Joaną jau mėnesį lydi sielvartas.

„Pagrindinė liga/trauma, sukėlusi mirtį – krūtinės aortos kylančios dalies atsisluoksniavimas ir plyšimas“, – mamos mirties priežastį įvardija dukra Roberta Liubinskaitė.

Kaunietės įsitikinę, kad jų mamą į kapus nuvarė aplaidus Kauno medikų darbas. Šešiasdešimtmetį šiemet atšventusi moteris sunegalavo gegužės 10 vakare.

„Suvalgė kalmarą ir prasidėjo smaugimas gerklėje ir skausmas krūtinėje, pagalvojome, kad tai alergija“, – pasakoja Roberta.

Iškviesta greitoji ją nuvežė į Kauno ligoninę, atlikus tyrimus medikai alergiją atmetė, suleido vaistų nuo skausmo, per naktį stebėję, ryte išleido namo ir patarė vykti į Kauno klinikas.

„Ji jaučiasi blogai, skauda krūtinę, smaugia, skausmas eina į nugarą, spaudimas tai labai aukštas, tai labai žemas. Skausmai žvėriški, aš niekad nemačiau mamos taip verkiant“, – teigia mamos netekusi Roberta.

Dukros sako kone įprašę, kad mamą paguldytų į klinikas – čia pasijuto kiek geriau, tačiau grįžus namo pablogėjo ir ji vėl išvežta greitąja į Kauno ligoninę. Vietoj diagnozės sulaukė medikų pasiūlymų kreiptis į psichologą.

„Ji net negali pasilenkt, sunkiai kvėpuoja… O mums – tai jai čia nieko nereikia, jai viskas gerai, jums pas psichologą riekia – va toks buvo atsakymas“, – pasakoja Roberta.

Dukros sako prašė paaiškinti ir įrašus medicinos dokumentuose.

„Aš ne medikė, širdies skersmuo padidėjęs į kairę, aorta paplitusi… Ką, sakau, tai reiškia – tai nieko tokio“, – gydytojų reakciją nupasakoja Roberta.

Ir klausia, kodėl kaskart mamą išleidžiant namo rekomenduota atlikti širdies echoskopiją, negi aparatūros nėra ligoninėse

„Pasidarysit širdies echoskopiją, šiandien mes žinom, kad patekti pas kardiologą nulis šansų čia ir dabar – visur eilės“, – sako Roberta.

„Aš ją būčiau nuvežus į Klaipėdą, į Vilnių, bet kur, bet gi mums sakė, jai viskas gerai“, – priduria jos sesuo Joana Simonavičienė.

Deja, gegužės 19 moteris sukniubo vonioje ir mirė. Tad kaunietės rėžia tiesiai.

„Šiai dienai mama būtų gyva, jei būtų padarę tyrimą, būtų ištraukę skysčius iš aortos, bet, deja, to tyrimo nebuvo padaryta. Kodėl medikai to nematė, nesuprato, nežinojo, tai reiškia pas mus dirba nekompetentingi medikai“, – sako Roberta.

Kauno ligoninės atstovai sako, šį atvejį tirs. Bet tikina moteriai tikrai atlikę daug ir įvairių tyrimų.

„Visus atvejus mes tiriame ir bandom atrasti ar buvo klaidų ar nebuvo, paprastai priėmimuose medikai atlieka visus reikiamus veiksmus, diagnostinius tyrimus, turim tam ir aparatūrą“, – sako Kauno ligoninės atstovas Saulius Tvirbutas.

Kauno klinikos kaltės dėl mirusios pacientės nemato, bet, pasak Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybos vadovo, situaciją esą aptars.

„Tyrimo atlikti neplanuojame, tačiau tokiais įdomesniais, sudėtingesniais atvejais yra organizuojamas išplėstinis klinikinis aptarimas“, – sako Kauno klinikų tarnybos vadovas Šarūnas Mačinskas.

Jie dievagojasi atlikę itin išsamius tyrimus.

„Jai buvo atlikta kompiuterinė tomografija su angiografija, kuris yra tikslesnis tyrimo metodas, todėl širdies echoskopija atlikta nebuvo“, – sako Š. Mačinskas.

Esą liga nuo kurios mirė ši kaunietė – itin klastinga.

„Aortos atsisluoksniavimas tai labai ūmi būklė, kuri pasireiškia labai stipriu deginančiu, nepakeliamu skausmu krūtinėje ir pacientas, per kelias valandas ta būklė progresuoja, gali mirti“, – pastebi S. Mačinskas.

„Šita patologija labai klastinga ir net vadinama chameleonu ir ji sunkiai diagnozuojama ir mirtingumas didelis“, – priduria S. Tvirbutas.

Šioje istorijoje daug neatsakytų klausimų, kodėl moteris daugiau kaip savaitę kamuojama skausmų blaškėsi tarp ligoninių, bet aiškios diagnozės taip ir neišgirdo. Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba kasmet sulaukia vis daugiau medikų darbu ir suteiktomis paslaugomis besipiktinančių gyventojų skundų. Pernai gauti net 576 skundai, trečdalis jų priimti nagrinėti, dauguma pasitvirtino. TV3 žiniomis daugiausia skundų dėl didžiausių šalies ligoninių – klinikų.

„Dėl jautriausių, kur skausmingai baigiasi ar fiziškai, ar morališkai kažkokia baigtis gydymo. Taip pat dėl finansiškai brangių paslaugų. Daugumoj atvejų įstaigoms nustatomi neatitikimai kažkokie“, – pastebi tarnybos atstovė Laima Grižaitė.

Kaunietės dukros jau kreipėsi į advokatą ir žada aiškintis, ar gydydami jų mamą medikai tikrai tinkamai atliko savo pareigas.

www.tv3.lt

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer